www.vinsummum.com Ta mig till Butiken Restaurangkund

Våra Producenter

Här kan du läsa om våra producenter. Alla är stora personligheter med en egen vilja, kärlek och passion att skapa perfektionism i varje droppe. Man hyser stor respekt för natur och miljö och för oss är det ett privilegium att få representera dessa på den Svenska marknaden.
BODEGAS LUIS ALEGRE

Spanien, DO RIOJA

BODEGAS LUIS ALEGRE

Bodegas Luis Alegre har 55 hektar egna vingårdar som alla finns inom en radie på 15 km från vingården och de ligger i privilegierade områden i Rioja Alavesa: Laguardia, Labastida, Elvillar och Torremontalvo.              Dessa marker karakteriseras av sin kalkrika jord, idealisk för odling av vinstockarna.                Närheten till vingårdarna möjliggör också att de noggrant kan kontrollera och följa utvecklingen under året genom att använda praxis för precisionsvinodling som består i att man arbetar med varje vingård på olika sätt beroende på vingårdens behov vid det exakta ögonblicket.

Dessa olika egenskaper gör att de kan skapa unika viner, men alla i Bodegas Luis Alegre egna filosofi: Att skapa högklassiga viner... men det innebär också att mängden är begränsad eftersom urvalsprocessen alltid sker med inriktning på kvalité och med ett speciellt fokus ekfat.

Alejandro Simón är själv involverade i hela processen från början  till slut vid tillverkningen av ekfaten.

En ren och tydlig perfektion rakt igenom.

Läs mer: https://www.luisalegre.com

BODEGAS MAS QUE VINOS

Spanien, DO MENTRIDA

BODEGAS MAS QUE VINOS

TRE Vänner - TRE Vinmakare...

Deras vänskap började när Margarita Madrigal, Alexandra Schmedes och Gonzalo Rodriguez träffades i Rioja 1998.

Alla tre är utbildade vinmakare och var och en av dem har olika erfarenheter och bakgrund men de delar alla kärleken att försöka skapa det perfekta vinet.

1999 köpte de Gonzalos familjevingård som startades redan 1851 i Dosbarrios, belägen i Mesa de Ocaña, nära Toledo som tillhör D.O. Mentrida 

Vinerna de tillverkar baseras på de ursprungliga druvsorterna: Cencibel, Garnacha, Airén och Malvar.

Läs mer: https://www.bodegasmasquevinos.com

CASA ROJO

Spanien, DO JUMILLA

CASA ROJO

Casa Rojo bildades av Laura och José 2009 och drömmen fanns redan då att en dag äga sin egen vingård. 

Med sin fantasi och nya kunskap började de tillverka viner med de sorters druvor som de blev förälskade i när de reste runt i Spaniens vinregioner.

Det var då WINEGURUS föddes och CASA ROJO: s historia började.

Efter sex år med ständigt lärande om vinets många egenskaper återvände de, 2015, hem till södra Spanien.                           

Med hjälp av familjen och en bank byggde de äntligen sin egen vingård, planterade sina egna vinrankor i den unika jorden i Paraje de La Raja. En bördig dal belägen mellan Sierra del Carche och Sierra de La Pila, i Altiplano i Murcia-regionen och där började den andra etappen i deras liv.....

Här växer det 25 hektar Monastrell, Garnacha, Syrah och idag tillverkar de fantastiska viner från hela Spanien med de inhemska druvorna som har de egenskaper och smaker som representerar de olika spanska regionerna bäst.

Och de tänker fortsätta göra det de älskar och älskar det de gör.

Läs mer: https://www.casarojo.com

CAMILLE SAVES

Frankrike, CHAMPAGNE

CAMILLE SAVES

Familjen SAVÈS har bott i hjärtat Bouzy sedan 1894

Eugène Savès var jordbruksingenjör och grundade champagnehuset när han gifte sig med Anaïs Jolicoeur, dotter till en vinproducent från denna pittoreska lilla by. 

Med en övertygande karaktär och en riktig älskare av landet, insåg han snart hur viktigt det var att producera sitt eget vin och han kastade sig in i stora äventyret av vinproduktion. 

Sedan dess har Louis, Camille och Hervé under åren följt i sin fars fotspår som chef för kammaren och försvarat familjevärdena som etablerade sitt rykte. Hervé och hans fru Nathalie, tillsammans med sin son Arthur, arbetar och har för närvarande cirka tio hektar vingårdar med en medelålder på 35 år. 

Terroirerna har alla Grand Cru (Bouzy, Ambonnay och Tours-sur-Marne) eller Premier Cru (Tauxières)

Läs mer: https://www.champagne-saves.com

DANIEL CROCHET

Frankrike, LOIRE

DANIEL CROCHET

Daniel är fjärde generationen Crochet på denna egendom och är sedan 1996 ansvarig för den 9,15 Ha stora vingården. Cirka 6 Ha består av Sauvignon Blanc och 3,5 Ha Pinot Noir. Odlingarna ligger i huvudsak i Bué som av många anses vara det bästa området i Sancerre. Daniel låter gräset växa mellan vinraderna för att bevara jordens näringsrikedom. Denna teknik begränsar även mängden druvor på vinrankan vilket ger bättre koncentration i druvorna.

Daniel jobbar nära naturen och fokuserar på att producera kvalitetsvin med inriktning på att bevara terroirens egenskaper i vinet.

Jordmånen i Bué är en blandning av kalkhaltig lera, skiffer och sandsten. Skiffer och sandsten ger mineralitet och elegans till de vita vinerna och den något lerigare jorden ger kraft åt de röda. Vinet jäser i temperatur- kontrollerade rostfria ståltankar och lagras under 5-9 månader på sin jästfällning. Detta ger en fin och elegant fyllighet i vinet.

Läs mer: Saknar hemsida

MICHELE REVERDITO

Italien, PIEMONTE

MICHELE REVERDITO

Reverditos gård ligger i den lilla byn Rivalta strax utanför La Morra i Barolo. Micheles pappa födde upp kalvar, producerade spannmål, frukt och vindruvor. Druvorna sålde han under många år vidare till en av de större kommersiella vinindustrierna.

Michele, som är vinmakare och oenolog utbildad i Alba, och hans syster Sabina insåg att deras mark hade förutsättningar för riktigt bra vin. Passionen för vin gjorde att de bestämde sig för att börja producera eget vin.

Reverditos viner inkluderar, Verduno Pelaverga, Dolcetto, Barbera, Langhe Nebbiolo, och Barolo. Efter senaste vingårdstillskottet under 2006 består Reverditos vingårdar av 20Ha ur vilka han producerar 60 000 härliga flaskor.

Alla viner visar på den hänförande frukt som karaktäriserar viner från La Morra. Det är svårt att hitta bättre exempel på viner som så tydlig beskriver dessa traditionella druvtyper på ett tillgängligt sätt och i en modern stil.

Läs mer: https://www.reverdito.it

STEFANO CAMILUCCI

Italien, FRANCIACORTA

STEFANO CAMILUCCI

Historia, kvalité och en berättelse om hur en unik terroir tar flytande form och blir till en ren känsla. 

Det är också en historia om en hur en passion som alltid har kopplat samman människan, vinet, terroir, druvsorter och om dessa hamnar i rätt händer så skapas fantastiska produkter. 

Med en tradition som man gör till sin egen och samtidigt respekterar. Men också är redo att skapa och hitta nya sätt för att utveckla sina viner. 

Det sägs ju att Italienarna själva hävder att kärlek, passion och att vara uppmärksam på detaljer är ingredienserna bakom varje italiensk framgång... vi kan bara hålla med.

Läs mer: https://www.camilucci.it


PERINET

Spanien, DO PRIORAT

PERINET

Det sägs att Perinets historia är inetsat i berget...

Denna fantastiska egendom belägen högt upp i Montsant bergen, mitt i hjärtat av den prestigefyllda Priorat regionen som ligger mellan Poboleda och La Morera de Montsant. 

Detta är en historisk plats som måste ses och upplevas, och här finns odlingar som kan dateras ända tillbaka till 1200-talet.

Här kan man njuta av utsikten över bergen, känna Medelhavets svalkande vindar i ansiktet och allt detta i kombination med Kataloniens berömda gastronomi… Helt oslagbart!

 Den prisbelönta arkitekturen, Gaudí-inspirerade fatgrottor och inbjudande gästfrihet utgör upplevelse som hedrar Priorats århundraden av tradition.

Läs mer: https://www.perinetwinery.com

CLOS MARIA

Spanien, DO MONTSANT

CLOS MARIA

Clos Maria är en 230 hektar stor vingård i D.O. Montsant, som ligger 90 minuters bilresa sydost från Barcelona.

Godset ligger inbäddat i den vackra Maria -dalen som är ett skyddat naturreservat. Clos Maria är hem för den historiska Perinet -familjen masia och erbjuder över 10 km promenad- och cykelleder. Mitt i det mycket vackra och natursköna Priorat Comarca en provins i Katalonien.

Godset består av 10 hektar vinodlingar av vita och röda druvsorter planterade på de typiska terassodlingarna i den typiska terroiren och dess mineraler vars fantastiska smaker som återfinns i alla deras viner. 

Vingården ägs och drivs utav Perinet. 

Läs mer: https://www.closmaria.com

JEAN-PHILIPPE FICHET

Frankrike, BOURGOGNE

JEAN-PHILIPPE FICHET

Meursault har äntligen återtagit sin position som ett av de absolut bästa och mest spännande vittvins området i världen.

En ny generation vinmakare förstår att dra nytta av jordens varierade och speciella egenskaper och skapar Chardonnay viner vars karaktär och kvalitet inte kan återfinnas någon annan stans i Bourgogne eller ens i övriga världen.

Uttrycksfullhet och personlighet är ledstjärnan för Jean Philippe Fichet som förfogar över 7 Ha fördelat på 18 olika odlingslotter. Han testar verkligen gränserna för vad man kan åstadkomma genom att experimentera med ”terroir” eller jordmånens speciella egenskaper.

Jean-Philippe, som inte har några 1er Cru områden, har bevisat att man genom noggrannhet och hårt arbete kan skapa vin som tävlar med de allra bästa. Han kartlägger de speciella egenskaperna på i stort sett varje kvadratmeter i sina vingårdar för att kunna kontrollera och skapa den perfekta harmonin och balansen i den härliga slutprodukten.

Jean-Philippe är en av Bourgognes största talanger och hans viner är lika karaktärsfulla som han själv.  

Läs mer: https://www.domaine-fichet-meursault.com

CHATEAU DE L`ENGARRAN

Frankrike, LANGUEDOC

CHATEAU DE L`ENGARRAN

Systrarna Constance Rerolle och Diane Losfelt är nu tredje generationen kvinnor som sköter om detta vackra slott från 1700-talet. Slottet som är klassat som ett historiskt monument ligger i Lavérune, precis väst om Montpellier.            

Familjen gjorde sin första slottsbuteljering 1978 och har sedan dess tillhört de välrenommerade egendomarna i Languedoc. Constance ansvarar för marknadsföring och försäljning och Diane förestår vinkällaren. Till sin hjälp har hon enologen Jean Natoli. 

Familjen äger 48,5 Ha vingård. Man värnar miljön och är starkt engagerad i TERRA VITIS en organisation där filosofin för all vinverksamhet, från brukandet av jorden ända fram till slutkund, skall vara miljömässigt hållbar, genomtänkt och långsiktig. Deras vingårdar tillhör de absolut bästa i Languedoc. 

Elegans och fyllighet är Dianes ledord vilket återspeglas i deras fantastiska viner.

Läs mer: https://chateau-engarran.com

CHATEAU PAUL BLANC & MAS CARLOT

Frankrike, RHONE

MAS CARLOT

Nathalie Blanc-Marès är utbildad oenolog. Hon växte upp i Paris där hennes far och farfar drev den kända restaurangen ”Le Pied de Cochon” i Les Halles i Paris.

När hennes far sålde restaurangen och köpte Mas Carlot upptäckte Nathalie vinframställningens underbara värld. Hon lämnade Paris och flyttade till södra Frankrike för att ta över efter sin pappa.   Här kombinerar hon på ett härligt sätt, sitt kulinariska arv med konsten att framställa läckra och spännande viner. Mas Carlot är en egendom från 1600 talet i Costières de Nimes i södra Rhônedalen. Den breder ut sig över 75 Ha norr om Camargue. 

När Nathalie tog över gjorde hon en rejäl ”make over” och nyplanterade ytterligare 25 Ha vinodling samt en helrenovering av hela anläggningen.

Hon beskriver sig själv som en envis perfektionist och hon har gör alltid sitt yttersta för att skapa förutsättning för perfekta druvor som ger just de viner som hon strävar efter.       

Läs mer:  http://www.mascarlot.com                                 

BRUNO COLIN

Frankrike, BOURGOGNE

BRUNO COLIN

När Michel Colin-Deleger gick i pension 2003 bestämde sig de två bröderna Bruno och Philippe att gå skilda vägar. Ägorna och egendomen delades jämt och redan 2004 gjorde båda bröderna sina egna viner.

Bruno studerade vinodling och vinframställning vid universitetet i Beaune precis som sin bror, men följde dessutom upp med en Master i försäljning och marknadsföring. 1993 var han redo att ansluta sig till familjeverksamheten och spenderade då den mesta av sin tid i vinkällaren eller på kontoret.

Idag säljer han sitt egna vin och förfogar över 8,5 Ha vingårdar som han hyr av sina föräldrar, i byar som Chassagne. St Aubin. Puligny, Santenay och Maranges.

Med 30 olika vingårdslotter i fem olika byar är skörden likt en militärövning. Startdatum är satt inte enbart med hänsyn till druvans sockerhalt utan även syra. Filosofin är att bevara en god syra med balans för att skapa friska fräscha viner. Sortering av de röda druvorna sker alltid redan i vingården medan de vita bara sorteras de så kallade problem åren.

Druvstockarna har alla hög genomsnittsålder vilket tillsammans med den relativt ringa inblandningen i vinkällaren där vinifieringen både för de röda och vita få gå sin gilla gång och här skapas fantastiska viner med elegans och fin mineralitet.

Läs mer: http://www.domaine-bruno-colin.com

DAMILANO

Italien, BAROLO

DAMILANO

Damilano familjens vingårdar ligger i Barolo, Grinzane Cavour, La Morra, Casorzo, alla odlade under det noggranna övervakning av agronomen Giampiero Romana ett namn av respekt, omsorg och passion.

Familjen Damilano har varit aktiv sedan 1890 när Giuseppe Borgogno, farfar till nuvarande ägare, började odla och tillverka vin från den familjeägda vingården i Barolo (Cuneo), staden i Langhe-området. Men det var Giacomo Damilano, grundarens svärson, som gav vingården det nuvarande namnet. Sedan 1997 sköts familjeföretaget av hans tre brorsöner: Guido, Mario och Paolo. Den nya generationen har gett värde till prins druvan i Langhe, Nebbiolo och med specifika terroirer och området Cannubi framför allt. Den berömda kullen - av vilken familjen Damilano förvaltar cirka 10 hektar - är hemlandet för vingårdens två flaggskepp: Barolo Riserva Cannubi "1752" och Barolo Cannubi. Andra producerade crus är Brunate, Cerequio, Liste och Raviole, som skiljer sig mycket åt där var och en härrör från respektive lands egenskaper.

I sortimentet finns vinet G.D. som är tillägnat grundaren Giacomo Damilano. Det är en egentolkning av Langhe-elegansen genom sin unika druvsort Chardonnay så har man lyckats skapa ett fantastiskt vin. 

Läs mer: http://cantinedamilano.it

JEAN-MARIE HAAG

Frankrike, ALSACE

JEAN-MARIE HAAG

I södra Alsace, 2 mil söder om Colmar ligger den lilla byn Soulztmatt och familjen Haags ägor. Sedan 1982 har Jean-Marie och hans fru Myriam passionerat arbetat tillsammans på den 7 Ha stora vingården. De producerar upp emot 20 olika viner där varje vin uttrycker karaktären från sin egen unika terroir.

Vinstockarna är av varierande ålder där de äldsta är över 50 år gamla. Ca 1/3 av marken producerar Gewurtztraminer, där man koncentrerar sig på Grand Cru Zinnkoepfle, och resterande i huvudsak Riesling och Pinot Gris, även om man har både Sylvaner, Muscat, Pinot Blanc och Pinot Noir.

Jean-Marie tycker om att experimentera med nya tekniker och diskuterar gärna med odlarkollegor för att utveckla tankar, erfarenheter och kunskaper. För närvarande har Jean-Marie ett stort intresse för biodynamisk odling. Man är sedan årgång 2014 Terra Vitis certifierad, även om man de senaste 25 åren jobbat enligt modellen "sustainable viticulture".

Myriam Haag är en passionerad vinmakare och hon producerade sitt första vin 2005, Imagine all the wines’. Haags viner är generellt torra. I Grand Cru vinerna gillar Jean Marie att lämna en aning restsötma, speciellt i Gewurztraminer.

Läs mer: http://www.domaine-haag.fr

DOMAINE DE LA TAILLE AUX LOUPS

Frankrike, ALSACE

DOMAINE DE LA TAILLE AUX LOUPS

En ny stjärna lyser i hjärtat av Loire, nämligen Jacky Blot från Domaine de la Taille aux Loups i Montlouis. Montlouis ligger på södra stranden av Loir inte långt från Tours. Jacky, som från början är vingrossist, köpte 1989 8 ha vinodling med 50-90 åriga vinstockar. Dessa anrika välrenommerade vingårdar, tillhörde tidigare familjer, som av olika anledningar inte längre förmådda ta hand om dem, utan överlät dem i Jacky Blots vård. Jacky drivs av passion och en övertygelse att endast framställa viner av högsta kvalité.

Egendomen består idag av totalt 12 ha, med vingårdar i Montlouis, Vouvray och Bourgeuil. 

Kärnan av verksamheten ligger i appellationen Montloius, på en platå med utsikt över Loir dalen.    Jordmånen här är en blandning av stenrik kalkstensjord och lera. En kombination som underlättar för Chenin Blanc druvan att mogna på ett perfekt sätt.     

Man plöjer mellan raderna vilket skapar förutsättning för rötterna att söka sig djupt ner i den kalkrika berggrunden. Detta i kombination med omfattande beskärning håller skördeutaget lågt och skapar hög koncentration i druvan och härlig komplexitet i vinet. Självklart handplockas druvorna och de sorteras på ett sorteringsbord redan i vingården.  Vinet jäser sedan i specialgjorda tunnor av ek från skogarna i Troncais regionen.

Läs mer: http://www.jackyblot.fr

DOMAINE PARENT

Frankrike, BOURGOGNE

DOMAINE PARENT

Domaine Parent är nästan en institution i Pommard med sitt kontor och sin vinkällare mitt i centrum av byn, mittemot kyrkan. Även om familjens rötter inom vinbranschen når så långt tillbaka som till 1600-talet så var det Claude Parent ( f.1770 ) som faktiskt etablerat vinhuset 1803. Sex generationer senare, 1998, tog Anne och Catherine Parent över egendomen efter deras far Jacques. 

Anne Parent som sköter de tekniska aspekterna av vinframställning och vinodling och Catherine Fages – Parent som ansvarar för de kommersiella åtagandena i verksamheten. Domaine Parent omfattar cirka 10 hektar och producerar cirka 6 500 lådor (12fl) vin per år, varav nästan 90 % exporteras. Bortsett från några vingårdslägen i Beaune och runt berget vid Corton är deras vinstockar koncentrerade till Pommard. Man producerar viner i alla kvalitetsnivåer. Från ren enkel Bourgogne till Grand Cru.

Eftersom man även är licensierad vingrossist och därför tillåts köpa upp druvor från andra odlare kan man utöka produktionen av de enklare Bourgognerna. Den totala produktionen uppgår därför till cirka 10-12,000 lådor per år. Anne Parent är vinmakare och hon är dessutom entusiastisk, engagerad och en verklig ambassadör för sin byn och sitt vin. 

Hon älskar mat och vin i kombination och föreslår gärna rätter att matcha deras viner och  brinner för de lokala restaurangerna som är väl värda att besöka. 

Läs mer: http://www.domaine-parent.com

DOMAINE MUCYN

Frankrike, RHONE

DOMAINE MUCYN

Efter avslutade vinstudier i Beaune i Bourgogne 2001 bestämde sig Jean-Pierre och Hélène Mucyn att tillsammans med sina tre döttrar påbörja sina nya liv i vinets värld i norra Rhône. Närmare bestämt i Gervans i Crozes Hermitage.

De hittade sin dröm 300 m från floden Rhône. Huset är ett 250 år gammalt härbärge för båtsmän som tog sig upp och ner längs floden. Stallet där deras hästar blev utfodrade är numera vinkällare. Jean-Pierre och Hélène gör 50 000 flaskor per år. De producerar Crozes Hermitage och St Joseph, både vitt och rött och dessutom ett rött Vin de Pays des Collines Rhodaniennes.

Detta är en härlig solskenshistoria där en familj lyckats fantastiskt väl. 

De snart 60 år gamla vinstockarna trivs väl på platån där Hermitages granitrika sluttningar. Jorden är späckad med norra Rhônedalens typiska rullstenar, Galets Roulés, som är kvarlämningar från istiden.

Druvorna plockas för hand och klasarna avstjälkas, vilket annars inte alltid är fallet i Crozes Hermitage. Druvorna pressas försiktigt och jäser därefter i cement och ståltankar. Kall urlakning sker under fyra dagar och därefter upp till fyra veckors fermentering i upp till 33 grader. Vinet lagras på gamla ekfat i c:a ett år innan det buteljeras.

Läs mer: http://www.mucyn.com

PIETROSO

Italien, TOSCANA

PIETROSO

Som namnet Pietroso antyder ligger denna familjeegendom på stenrik jord. Vingårdarna är fördelade på tre separata växtplatser med olika exponering mot solen och unika mikroklimat. Vingårdrna som ligger högt, ger svala nätter, vilket medför att druvorna mognar långsammare. Höjden varierar mellan 350 till 450 meter över havet. Allt detta tillsammans med lågt skördeuttag, noggrant manuellt arbete i vingårdarna och i vinkällaren bidrar till den kvalitet och komplexitet man finner i Pietrosos viner.

Vinframställningen sker i nybyggda lokaler som ligger gömda och väl isolerade under en naturlig terrassering. Här jäser vinet i stora (60Hl) temperaturkontrollerade ståltankar. Vinkällaren som är byggd i natursten inhyser ektunnor av slovensk ek (30Hl) där vinet åldras minst 24 månader för Brunello och 12 för Rosso. 

Dominic Berni äger sedan 70-talet egendomen och driver den passionerat och med övertygelsen att bara det bästa är gott nog. De sämre åren gör han inget Brunello di Montalcino utan stoppar alla druvor i sitt Rosso di Montalcino. Vingårdarna består idag enbart av druvan Sangiovese, inklusive den klon av Sangiovese som benämns Brunello. 

Egendomen, som första gången omnämnts i skrift år 1363  är värd ett besök då den ligger alldeles intill den historiska stadskärnan i Montalcino. Utsikten över det vackra böljande skogslandskapet och över den urgamla staden Val d’Arbia, mest känd från ”La Divina Commedia” av Dante Alighieri kan jag starkt rekommendera.

Läs mer: http://www.pietroso.com

AZIENDA AGRICOLA Capri SCALA FENICIA

Italien, CAPRI

AZIENDA AGRICOLA Capri SCALA FENICIA

Här på den lilla pittoreska men mycket vackra ön Capri. På den nordöstra sidan av ön som vätter mot Neapelbukten så växer vindruvorna på upp till fem meter höga vinstockar. De slingrar sig på gamla steniga terrasser.

Vingården är liten men mycket vacker. Ovanför de gamla terrasserna som liknar torra stenväggar så växer vinrankor tillsammans med citron  och olivträd. Och sedan en fantastisk utsikten över Medelhavet som omger allt...

Vinodlingen Capri har sina rötter i antik historia. Än i dag påminner namnen på vinstockarna och odlingssystemen århundraden av symbios mellan människa och vinstock. Greco (grekiska) vinstockar har en tydlig grekisk härledning, Puteolan Spalatrone -systemet som antogs för att odla våra druvor har ett etruskiskt ursprung, terrasserna med torra stenmurar är ifrån början av 1800 -talet, en tid då öns jordbruk hade en stark utveckling .

Århundrade av vinodling och en gradvis anpassningsprocess av öns steniga och branta sluttningar. En sådan sammansättning av territoriet tvingar vinstockarna att skjuta sina rötter djupt under jorden för att finna vatten och näring

Detta resulterar i ett direkt inflytande på vinets sensoriska egenskaper, från den visuella aspekten till smaken. En smak av terroir, som ger vinet en tydlig och unik personlighet.

Läs mer: https://www.scalafenicia.com

AZIENDA AGRICOLA Capri SCALA FENICIA

Frankrike, CHAMPAGNE

LA MAISON PENET 

De helägda vingårdarna på 6 hektar sträcker sig över byarna Verzy och Verzenay, i "Montagne de Reims", ett område som hyllas för sin höga kvalitet, Grand Cru, Pinot Noir-druvor.

La Maison Penet är inte bara ett exceptionellt hus utan också kulmen på ett 400-årigt arv i Champagne. En plats där vinkännare och epikurier kan uppleva smaken av sällsynta Cuvéer med exceptionell karaktär. Deras genuina äkthet och exceptionellt höga kvalitetsstandarder återspeglas i ett antal Champagner med 0 eller mycket låg dosage. 

Ett tillvägagångssätt som gör oss dem unika. La Maison Penet välkommen till en värld där Terroir och extrem förfining gifter sig till en ren perfektion.

Dom har lagt stor omsorg och uppmärksamhet på sin etikettdesign för att ge en förfining och en sensualitet som passar perfekt för deras autentiska och levande varumärke. De sätter helt enkelt en ny standard för lyxig champagne.

Läs mer: https://www.lamaisonpenet.com

AZIENDA AGRICOLA Capri SCALA FENICIA

Grönland, DISKO BAY

INLAND ICE

Det absolut renaste ofiltrerade dricksvattnet på jorden!

Visste du att ett 100 000 år... permanent islager som är mer än 50 000 km2 stort och täcker nästan 80% av Grönlands totala yta... Mer känt som Inlandsisen.

Dessa istäcken finns bara på två platser på hela jorden – nämligen Antarktis och på Grönland.

Istäcket är i allmänhet över 2 km tjock och mer än 3 km på dess tjockaste punkt och i en kontinuerlig och naturlig process så "kalvar" inlandsisen isberg och faller ner bit för bit i havet och smälter.

Inlandsisen har varit inkapslad i mer än 100 000 år – helt isolerad från all kontakt med omvärlden. Den bildades långt innan den första människan satte sin fot på polcirkeln. Det är denna inkapsling som har hållit denna naturprodukt i ett unikt orört tillstånd – och fri från alla föroreningar.

Genom att buteljera denna is så bevaras alltså en av de mest värdefulla naturresurserna som finns på jorden – rent dricksvatten – innan det går förlorat till havs.

Detta placerar INLAND ICE vattnet i en exceptionellt och sällsynt kategori som det absolut renaste och obearbetade dricksvattnet på jorden – med en smak som helt matchar dess unika karaktär.

Läs mer: https://www.inlandice.gl

AZIENDA AGRICOLA Capri SCALA FENICIA

Italien, TOSCANA

ADRIANO SAN MARTINO

Han är verksam som rådgivande oenolog i Toscana, såväl som i hela Italien och Europa. Utbildad i Trentino flyttade Chiettini till Toscana i ung ålder, där han tillbringade många år tillsammans med Paolo De Marchi som är vinmakare för Isole e Olena, där han utvecklade en djupgående förståelse för Sangiovese, Canaiolo, Malvasia del Chianti och Trebbiano.

Vigna San Martino produceras i små mängder från endast 1ha vingård i Argiano, i kommunen San Casciano Val di Pesa, nordväst om Chianti Classico-zonen.

Här är jorden är en blandning av lerjord, stenbitar och sand, inte olikt jordmånen i Berardenga i södra Chianti Classico. Skillnaden här är att det är ett svalare klimatet, vilket ger mer doftande och stramt strukturerade viner. Vingården ligger på 250 meters höjd och odlas med ekologiska metoder. Vinstockarna planteras med en densitet av 5000 vinstockar till hektaren, tränade med Guyot-systemet.

Fermenteringarna utförs med vildjäst och i rostfria tankar. Efter jäsningen läggs vinet på använda barriques där det får åldras i minst 18 månader. Vinet är inte klarnat och genomgår endast en lätt filtrering innan buteljering, sedan lagras på flaska i ytterligare 30 månader innan det släpps. Så prova gärna detta utsökta limiterande toppvin som är extremt prisvärt.

Läs mer: Saknar hemsida 

AZIENDA AGRICOLA Capri SCALA FENICIA

Italien, TOSCANA

CASTELLO DI MELETO

Castello di Meleto: Vinets historia i Gaiole in Chianti sedan 1256

Castello di Meleto har välkomnat dem som anländer till Gaiole in Chianti sedan 1256. Slottet är en perfekt fusion mellan det förflutna och framtiden och är ett fantastiskt uttryck för det autentiska Toscana. Castello di Meleto producerar prestigefyllda viner, utmärkta tolkningar av terriorn, samt extra virgin olivolja och föder upp grisar av sorten Cinta Senese.

Lär mer: http://wine.castellomeleto.com

AZIENDA AGRICOLA Capri SCALA FENICIA

Italien, TOSCANA

GUADA AL MELO

Guado al Melo är en familjeägd vingård i regi av Annalisa och Michele Scienza. En mycket engagerad vinmakare med ett tydligt mål att producera fantastiska terroirviner, enligt en filosofi baserad på hantverk och hållbarhet. Belägna i Bolgheri DOC-zonen på de toskanska kullarna som vetter mot Tyrrenska havet.

Ett orört naturlandskap som kännetecknas av Medelhavets buskmark. Hjärtat i vår vingård, helt underjordisk och byggd i enlighet med ekologiska principer. Här finns också ett vinbibliotek med flera tusen böcker om vin. Runt den, i vingården och i källaren, har man skapat en museiväg som berättar historien och kulturen för territoriet och produkter.

Resan tar en genom historiska vingårdar, böcker och gamla arbetsredskap, berättelser är förklarade i detalj. Absolut värt att besöka.

Lär mer: https://www.guadoalmelo.it

AZIENDA AGRICOLA Capri SCALA FENICIA

Italien, TOSCANA

VILLA TRASQUA

Med en attityd för Classico.

Villa Trasqua är en värld utan tid. Ett tempel där det klassiska blir samtida och framtidens värde är resultatet av det man har lärt sig av det förflutna. Tusen år av skördar. Tusen år av fantastiska årgångar. Villa Trasqua är vårdaren av ett vinarv som går tillbaka år 1000 i tiden.Beläget i det mest historiska området i Castellina in Chianti. Här har landet och jorden uppfostrat människan att respektera och värdera dess frukter och man skördar arbete ifrån tidigare generationer. För att i sin tur odla framtiden för de som kommer, ge liv åt tidlösa viner, som utstrålar toskansk anda och uttrycker sig i en elegant livslängd. 

Lär mer: https://www.villatrasqua.it

AZIENDA AGRICOLA Capri SCALA FENICIA

Italien, TOSCANA

MARCHESI PANCRAZI

Marchesi Pancrazi vingården ligger på sluttningarna av Monte Ferrato och är spridda runt Villa di Bagnolo. Vingården består av 5 hektar Pinot Noir och 3 500 olivträd och 45 hektar skog.

Villa di Bagnolo byggdes på 1500-talet av den florentinska prinsen Strozzi som förblev ägare till 1965. Den bortgångne prinsen Strozzi testamenterade godset till hans systerdotter, hustru till markisen Vittorio Pancrazi 1965.

Man kan säga att ödet spelade en grundläggande roll i Pinot Noirs historia i Villa di Bagnolo.      På 70-talet när markisen Pancrazi ville plantera om sina vingårdar i Bagnolo, Montemurlo kommun, provinsen Prato med Sangiovese så råkade plantskolan levererade fel och man fick istället Pinot Noir utan att veta.

Först efter några år och tack vare den nuvarande oenologens engagemang Dott. Nicolò D'Afflitto som förstod potentialen som terroiren gav och omvandlade därför hela produktionen till Pinot Noir från 1989.

Lär mer: https://www.pancrazi.it

AZIENDA AGRICOLA Capri SCALA FENICIA

Italien, TOSCANA /BOLGHERI

TERRE DEL MARCHESATO

I am bound through love and respect to my wife, to my sons, to my vines, to my wines.They are my whole life.

Maurizio Fuselli

Fattoria Terre del Marchesato är en liten familjedriven vingård som jag driver tillsammans med min fru Giovanna och våra tre söner. Våra vingårdar ligger mitt i hjärtat av det bästa området i Bolgheri, gränsar till de mest prestigefyllda egendomarna där de stora vinerna från Bolgheri som Sassicaia, Ornellaia och Guado al Tasso produceras. Vårt territorium har en urgammal historisk bakgrund där adel och bondeodling ofta har samexisterat och arbetat tillsammans. Terre del Marchesato är uppkallad efter en markisägare av vår mark tidigare än 1954 och inramar därför en del av denna historia. Omvandlades definitivt till en vingård 1998, gick vi från början med i DOC Bolgheri, en beteckning som representerar enheten med plikten att bevara och skydda integriteten hos vår Terroir som nu anses vara en av de mest kallade i världen för högkvalitativ vinproduktion. Syftet är att skapa en liten men anmärkningsvärd nisch vid sidan av de bästa producenterna i Bolgheri, och vi har redan från början strävat efter att sträva efter excellens för att göra våra viner till ambassadörer för unik terroir och traditionsidentitet och vår familjehistoria.

www.terredelmarchesato.com

AZIENDA AGRICOLA Capri SCALA FENICIA

Italien, BAROLO

MASCARELLO MICHELE & FIGLI C.VALLETTI

Mascarello är beläget i La Morra, i hjärtat av Langhe. Vingården grundades 1927 av Fabios mormor Marias, ett sällsynt exempel på kvinnligt entreprenörskap på  den tiden. Sedan dess har man följt traditionen. Från slutet av 80-talet till i dag har företaget letts av Fabios far Umberto, som hade en intuition att uteslutande vända sig till en kundkrets av småkonsumenter men har sedan mer och mer uppmärksammats för sin kvalité. Under 2020 tog Fabio över och tillsammans med sina  medarbetare så skapade man ett gemensamt mål att fortsätta det ständiga sökandet efter nå en allt högre kvalitet på viner för att nå en större och mer internationell kundkrets.   

Han vill föra vidare alla värderingar och läror som erhållits under fyra generationen, med ett mål och hopp om familjetraditionen kommer att fortsätta.

Den 17 januari 2022 så registrerades Mise La Mascarello Michele & Figli C. Valletti S.n.c i registret över historiska varumärken av nationellt intresse.

Fabio Mascarello

https://www.mascarello.com